انتخاب رشته همیشه یکی از بزنگاههای حساس دوران تحصیل هر دانشآموز یا داوطلب آزمونهای مهم است. بسیاری از داوطلبان حتی اگر رتبه مناسبی داشته باشند، بهسبب عدم آشنایی با فرآیند و سیستم انتخاب رشته، شانس خود برای دستیابی به دانشگاه و رشته مطلوب را از دست میدهند.
در این مقاله، قرار است بهطور کامل و شفاف شیوه کارکرد سیستم انتخاب رشته سایت کنکور را بررسی کنیم و قدمبهقدم توضیح دهیم که جایگاه شما، ترتیب اولویتها و رتبه در سهمیه چه نقش کلیدیای در این فرآیند دارد. هدف ما این است که بعد از مطالعه این مقاله، هیچ ابهامی درخصوص نحوه چینش انتخابها و تحلیل روند پذیرش برای شما باقی نماند.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
تعریف کلی سیستم انتخاب رشته در سایت
در ابتدا باید تأکید کنیم که سیستم انتخاب رشته سایت بر مبنای یک ساختار کاملاً منظم و الگوریتمی طراحی شده است. شما بهعنوان داوطلب، امکان دارید ۱۰۰ انتخاب (مجموع رشته-محل) را در فرم خود وارد کنید. نکته بسیار مهم این است که نحوه پذیرش و مقایسه شما، با توجه به رتبه در سهمیه انجام میشود، نه رتبه کل کشوری.

سیستم انتخاب رشته چطور کار میکنه
گوینده : احسان جلال آبادی | انتشار در سال۱۴۰۴ | مدت : 3 دقیقه
رتبه در سهمیه معیار اصلی مقایسه است، زیرا شما در رقابت با داوطلبان همسهمیه با خود قرار میگیرید و ظرفیت هر رشته محل نیز بر همین اساس پر میشود.
بیشتر بخوانید : نحوه چیدن اولویتها در انتخاب رشته ارشد پرستاری
فرآیند گامبهگام پذیرش در سیستم انتخاب رشته
برای اینکه عملکرد سیستم را دقیقتر متوجه شوید، فرآیند را با یک مثال کاربردی پیش میبریم:
۱. وارد کردن ۱۰۰ انتخاب در سایت
شما میتوانید حداکثر ۱۰۰ رشته-محل (مثلاً پرستاری دانشگاه تهران،مامایی دانشگاه اصفهان و…) را بهترتیب علاقه و اولویت شخصی انتخاب و در سامانه درج کنید.
۲. نقش رتبه در سهمیه
بهتر است دوباره بر اهمیت «رتبه در سهمیه» تأکید کنیم. فرض کنید فردی با رتبه 100 سهمیه آزاد، انتخاب رشته را انجام داده است. این رتبه معیار اصلی تحلیل و بررسی است و سایت برای هر داوطلب، پذیرش در انتخابها را صرفاً براساس همین رتبه در سهمیه مشخص میکند.
۳. بررسی اولویتها توسط سایت
در زمان اعلام نتایج و فرآیند بررسی انتخابهای هر داوطلب، الگوریتم سایت به این صورت عمل میکند:
سایت از اولین انتخاب داوطلب شروع به بررسی میکند و ظرفیت آن انتخاب را با توجه به رتبههای بهتر بررسی مینماید.
مثال: اگر داوطلبی “رشته داخلی جراحی دانشگاه علوم پزشکی مشهد” را بهعنوان اولویت اول انتخاب کرده باشد، سایت نگاه میکند آیا ظرفیت این انتخاب هنوز خالی است یا توسط رتبههای بهتری که پیش از این انتخاب را زدهاند، پر شده است یا نه.
مصداق عملی:
فرض کنیم این رشته محل ۱۰ ظرفیت دارد.
داوطلب با رتبه ۱۰۰ سهمیه آزاد است.
سایت بررسی میکند آیا از رتبه ۱ تا ۹۹، چند نفر این انتخاب را بالاتر از داوطلب مذکور داشته و آیا آنها قبول شدهاند یا خیر.
اگر دقیقاً ۱۰ نفر از رتبه ۱ تا ۹۹ (یا کمتر) این انتخاب را پیشتر زده باشند و قبول شده باشند، دیگر ظرفیتی برای داوطلب رتبه ۱۰۰ نمیماند.
در این صورت سایت به اولویت دوم میرود و دقیقاً همین روند را تکرار میکند. اگر ظرفیت اولویت دوم هم تکمیل باشد، به سراغ سومین انتخاب و همینطور تا صدمین انتخاب میرود.
۴. توقف سیستم پس از قبولی قطعی
نکته حیاتی: بهمحض قبولی در یک انتخاب (هر کدام از ۱۰۰ انتخاب شما)، دیگر سایت به انتخابهای بعدی کاری ندارد. یعنی فقط و فقط در اولین انتخابی که پذیرش میشوید، قبول خواهید شد. بنابراین ترتیب انتخابها سرنوشتساز است.
اهمیت استراتژی چینش انتخابها
فرآیند پذیرش یک «فرآیند خطی» است و براساس ترتیب علاقه شما حرکت میکند، در نتیجه ترتیب و منطق چیدمان انتخابها بسیار حیاتی است. معمولاً توصیه اکید میشود انتخابها را به سه دسته تقسیم کنید:
- خوشبینانه (انتخابهایی که احتمال قبولی کمتر است اما در صورت تحقق، آرزوست)
- منطقی (انتخابهایی که براساس رتبه و ظرفیت، شانس قابل توجه دارند)
- بدبینانه (پشتوانههای مطمئن برای اطمینان از قبولی در یک رشته و محل)
در واقع، هرچه در ترتیب انتخابها پایینتر میرویم (به سمت انتخابهای ۸۰ تا ۱۰۰)، باید انتخابهایتان «واقعگرایانهتر» و با احتمال قبولی بالاتر باشد.
اهمیت ترتیب و اولویتبندی در انتخاب رشته
بهخاطر داشته باشید که:
اگر یک انتخاب خوب (حتی اگر در اولویت ۵۰ یا ۱۰۰ باشد) را بهخاطر جایگاه پایینش از دست دهید و پیش از آن در یک انتخاب معمولی قبول شوید، شانس خود را عملاً از دست دادهاید.
برعکس، اگر شجاع باشید اما ترتیب و منطق را رعایت نکنید، ممکن است هیچ قبولی مناسب کسب نکنید؛ یا بالعکس، صرفاً امنیت را لحاظ کنید و از آرزوهای بزرگتان فاصله بگیرید.
چرا حتماً باید چینش انتخابها را جدی بگیرید؟
سیستم انتخاب رشته کاملاً «ماشینی» و بیطرف بوده و هیچ توجهی به اسم، استان، یا هیچ مولفهای جز رتبه و انتخابهای ثبتشده ندارد. پس صرفاً براساس مستنداتی که داوطلب وارد کرده، عمل میکند.
انتخاب رشته یعنی اولویتبندی آرزوها و واقعیتها برمبنای دادهها و تحلیل.
انتخابهای اصولی و حسابشده حداکثر شانس جذب در رشته مورد علاقه را به شما میدهد.
جمعبندی و نکات کلیدی انتخاب رشته
- صد انتخاب: شما دقیقاً ۱۰۰ انتخاب (“رشته-محل”) حق ثبت دارید.
- ترتیب اهمیت دارد: سیستم فقط تا اولین قبولی پیش میرود.
- رتبه در سهمیه معیار پذیرش است: نه رتبه کل شما.
- ظرفیتها اولویت اول شما نیستند؛ چون اگر قبلاً پر شدهاند شانس خود را برایتان میبندند.
- چیدمان خوشبینانه، منطقی و بدبینانه باید در انتخابهای شما رعایت شود.
- هیچ انتخابی را صرفاً برای پر کردن فرم نزنید؛ هر انتخاب باید شانس و علاقه نسبی شما را منعکس کند.
توصیه مهم: اگر میخواهید بدانید «چگونه باید انتخابهایتان را بهدرستی بچینید و ترتیب منطقی و هوشمندانه در فرم خود وارد کنید»، پیشنهاد میکنم در مقاله جداگانه که لینک آن در ادامه آمده، به تفصیل این موضوع را بررسی کنید.
۱. اگر یک انتخاب را پایینتر وارد کنم اما دوستش دارم، ممکن است از دستش بدهم؟
بله. سایت هنگام بررسی انتخابهای شما، اولین انتخابی که ظرفیت داشته باشد و شما مشمول پذیرش آن باشید را بهعنوان قبولی نهایی ثبت میکند. اگر انتخاب مورد علاقه شما پایینتر از یک انتخاب دیگر قرار داشته باشد و پیش از آن در رشتهای دیگر پذیرفته شوید، سایت به انتخابهای پایینتر نمیرود و حتی اگر در آنها شانس قبولی داشتید، دیگر آن رشته را دریافت نخواهید کرد.
۲. رتبه کل مهمتر است یا رتبه در سهمیه؟
رتبه در سهمیه مهمتر است. مقایسه و رقابت برای هر ظرفیت دانشگاهی، میان داوطلبان همسهمیه صورت میگیرد؛ به همین دلیل، رتبه در سهمیه نقش تعیینکننده دارد و رتبه کل فقط جنبه گزارشی دارد.
۳. اگر انتخابهایم را بدون اولویت منطقی بچینم، چه میشود؟
عدم رعایت ترتیب و منطق میتواند باعث شود شانس پذیرش در بهترین رشته-محلهای متناسب با رتبهتان را از دست بدهید یا حتی در حالی که امکان قبولی در رشتههای بهتری داشتید، در یک انتخاب پایینتر جذب شوید.
۴. اگر در هیچکدام از ۱۰۰ انتخاب قبول نشوم چه اتفاقی میافتد؟
در این صورت، شما “دوره روزانه” یا هرکدام از دورههایی که در فرم وارد کردهاید را از دست خواهید داد و باید برای سایر شیوههای پذیرش (مانند دانشگاه آزاد، پیام نور، غیرانتفاعی و…) یا سال آینده برنامهریزی کنید.
۵. آیا بعد از ثبت انتخاب رشته میتوانم ترتیب یا انتخابهای خود را ویرایش کنم؟
تا زمانی که مهلت ویرایش انتخاب رشته باز باشد (بازهای که توسط سازمان سنجش اعلام میشود)، میتوانید هر تغییری در ترتیب یا رشتهها ایجاد کنید. بعد از اتمام مهلت تعیینشده، هیچ تغییری امکانپذیر نیست.
۶. آیا ظرفیت هر دانشگاه برای همه سهمیهها مشترک است؟
خیر. ظرفیت رشته-محل به نسبت سهمیهها (آزاد، مناطق، و…) تقسیم میشود.
۷. اگر یک ظرفیت پس از بررسی انتخابهای از رتبههای بهتر پر نشود، آیا شانس دارم؟
بله. اگر ظرفیت یک رشته-محل توسط رتبههای بهتر از شما پر نشود (یعنی هنوز جای خالی داشت باشد)، شانس قبولی شما در همان انتخاب وجود دارد؛ به شرطی که آن انتخاب در فرم شما بالاترین انتخاب قابل پذیرش بوده باشد.